לקראת חוק השעיית חברי כנסת: הזמנה למחול שדים פוליטי
המכון הישראלי לדמוקרטיה קורא לחברי הכנסת להתנגד לחוק ההשעיה: "המקום להתמודד עם תמיכה במאבק מזוין או הסתה הוא בבית המשפט ולא בכנסת"
לקראת הדיון שייערך מחר (ג') בחוק השעיית חברי כנסת, בוועדת חוק, חוקה ומשפט, נשלחה היום חוות דעת לחברי הוועדה הקוראת להם לבלום את החוק שהוא בגדר עיוות של כללי הפרדת הרשויות בדמוקרטיה.
פרופ' מרדכי קרמניצר וד"ר עמיר פוקס החתומים על חוות הדעת, מציינים כי מדובר בהצעה פסולה המעניקה סמכות מופרכת ומסוכנת לכנסת, שהיא גוף שאין בידיו את הכלים המתאימים לעסוק בו: "לכנסת אין מומחיות משפטית, ידע וכלים הנחוצים לקבוע עובדות, ובמקרה זה- מדובר בהליך שיפוטי לכל דבר, הכולל עונש על מעשים המהווים עבירות פליליות", נכתב בחוות הדעת.
חוות הדעת כוללת התייחסות למשפט המשווה, ומפריכה את הטענה כי חוק זהה קיים במדינות אחרות בעולם. הכותבים מסבירים, כי בארצות הברית למשל, בניגוד לישראל קיימת חוקה המגינה על חופש הביטוי. כמו כן, בשיטה האמריקאית בה קיימות שתי מפלגות, נדרשת הצבעה חריגה של חברי אותה המפלגה של המועמד להדחה כנגדו- דבר שהוא כמעט בגדר בלתי אפשרי.
הכותבים מבהירים, כי בניגוד לסנקציות של ועדת האתיקה, במקרה זה מדובר במתן כוח לחברי הכנסת לשלול לחלוטין את זכותם של עמיתיהם להצביע, וכי מדובר למעשה בהזמנה למחול שדים פוליטי ומקרתיסטי.
"אין להקל ראש בהתבטאויות חמורות המהוות תמיכה במאבק מזוין כנגד מדינת ישראל או בהסתה לגזענות", מציינים קרמניצר ופוקס. אך הדרך להתמודד עם מעשים חמורים אלו, גם כשמדובר בחבר כנסת, היא המשפט הפלילי: "כוחה של ישראל הדמוקרטית הוא דווקא במתן חופש ביטוי ושמירה על הזכות לבחור ולהיבחר. הדחת חברי כנסת מהמגזר הערבי תאשש את טענותיהם על רדיפה והשתקה פוליטית. לכן, כל עוד לא מדובר בעבירה פלילית מוטב לחברה הישראלית להכיל דעות אלו, מרגיזות ומרתיחות דם ככל שיהיו ולחזק את הדמוקרטיה", נכתב.
לבסוף, מזכירים קרמניצר ופוקס לקראת הדיון, כי הצעת החוק נולדה על רקע ביקור שערכו חברי כנסת מהרשימה המשותפת אצל משפחות מחבלים שבעקבותיו נשלחה תלונה רשמית ליועץ המשפטי לממשלה שפתח בבדיקת הנושא. לפיכך, כמו בכל מדינת חוק, יש לאפשר ליועץ לעשות את עבודתו ואם אכן נעברה עבירה על ידי חברי הכנסת, יש לפעול כנגדם בכל האמצעים הנדרשים".
צפו בסרטון של המכון המציג את עמדותיהם של אנשי ימין ובהם הנשיא ריבלין ושרת המשפטים שקד נגד החוק: