חוות דעת

הרחבת ההפרדה המגדרית באקדמיה

הצעת החוק שמבקשת לאפשר הפרדה מגדרית גם בלימודים לתארים מתקדמים פוגעת בזכותן הבסיסית של נשים לשוויון ומקדמת הדרת נשים מהמרחב הציבורי

 

מה קובעת ההצעה?
הצעת החוק מבקשת לאפשר הרחבה משמעותית של מסלולי לימוד נפרדים באקדמיה מטעמי דת. בפועל, היא משנה את נקודת האיזון הקיימת כיום: מהפרדה חריגה, צרה ומוגבלת שנועדה להנגשת ההשכלה הגבוהה לאוכלוסייה החרדית – להסדר רחב שיכול לחול בכלל המוסדות, בכלל תחומי הלימוד ובכלל התארים, לרבות תארים מתקדמים.

הבעיות המרכזיות:

  • הרחבה דרמטית של ההפרדה המגדרית – ההצעה פורצת את המגבלות הקיימות כיום: מכיתות לימוד בלבד, בתחומים מוגדרים ובקמפוסים ייעודיים, להסדר רחב הרבה יותר ובתארים מתקדמים. מעבר לכך הנוסח החדש פותח פתח להפרדה מוחלטת על בסיס דת במוסדות שמוגדרים כ"מוסדות נפרדים".
  • פגיעה בשוויון וסטייה מהכלל ש״נפרד אינו שווה״ – ההצעה סותרת את עקרון השוויון, את פסיקת בג״ץ ואת מדיניות המל״ג, ועלולה להפוך חריג מצומצם לכלל.
  • פגיעה באיכות ההכשרה האקדמית והמחקרית – הרחבת ההפרדה לתארים מתקדמים ולתחומים מקצועיים תפגע בחשיפה למגוון דעות, זהויות ונקודות מבט, החיוניים להכשרה אקדמית וביקורתית.
  • פגיעה בחופש העיסוק של נשים – ללא מנגנוני פיקוח ובקרה, ההפרדה עלולה להוביל להדרה תעסוקתית של נשות סגל, חוקרות, מתרגלות ועוזרות הוראה.
  • העדר תשתית עובדתית וצורך רציונלי – ההצעה אינה מציגה הצדקה מספקת להחלה גורפת של הפרדה מגדרית, ועלולה לגרום נזק לאוכלוסיות היעד ולאקדמיה הישראלית.